Antal portioner: 4
ingredientes
- 200 g löjrom
- 6 st stora fasta potatisar
- 1 st rödlök
- 1 dl gräddfil (och INTE CREME FRAISCHE !!!!)
- Smör och matolja att steka i
Garnering
- 4 st citronklyftor
- 4 st dillvippor
Gör så här:
- Låt rommen rinna av i en finmaskig sil i några timmar i kylen.
- Skala och finhacka löken.
- Skala och finriv potatisen och krama ur vätskan väl.
- Lägg det rivna i en bunke och krydda med salt och peppar.
- Hetta under tiden upp stekpannan på något mer än medelvärme.
- Smält en klick smör i pannan och tillsätt lite olja.
- Forma fyra tunna kakor, cirka 15 cm i diameter.
- Stek en råraka i taget när fettet i pannan blivit gyllenbrunt.
- Låt dem ligga stilla och steka tills de fått fin färg och börjar bli frasiga i kanterna, i 3–5 minuter.
- Vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan.
- Låt de färdigstekta rårakorna ligga på hushållspapper så att lite av fettet sugs upp medan du steker resten.
- Lägg rårakorna på varsin tallrik.
- Portionera ut rommen, gräddfilen och rödlöken på rårakorna och garnera slutligen med citron och dill.
Aproveitar