Ingredienser
Fläsklägg:
4 st rimmade fläsklägg, inhandla gärna på en saluhall eller liknande
1 st morot
1 st gul lök
purjolök, mindre bit
rotselleri, mindre bit
1 st timjan, färsk kvist
5 st lagerblad
10-15 st vitpepparkorn
Rotmos
Här ska man, enligt mig, ha dubbelt så mycket “pärer” i vikt som kålrot i vikt
1 st kålrot
spadet från fläskläggen
8-10 st potatisar, ca 800 g (om kolroten väger ca 400 g)
Salt och vitpeppar, efter smak
Burro
Persilja till garnering
Gör så här
- Skölj fläskläggen i kallt rinnande vatten. Lägg det sen i en gryta och häll på vatten så att det täcker ända upp. Låt koka upp och skumma väl bort alla proteiner.
- Skala moroten och löken, skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan.
- Tillsätt pepparkornen och lagerbladen.
- Låt fläskläggen sjuda på svag värme under lock i 90 min- 120 min.
- När fläskläggen är klara (när det lossnar lätt från benet) så ta då av grytan från värmen och ställ den åt sidan på spisen.
- Skala nu kålroten till rotmoset och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, häll på nästan allt spad från fläskläggen (låt köttet ligga kvar i lite spad) och koka dem i tills klara (ca 25 minuter).
- Skala nu pärerna och skär även den i mindre bitar. Lägg ner bitarna i kastrullen tillsammans med kålroten.
- Låt koka i ytterligare ca 15 minuter eller tills allt är mjukt.
- Häll nu av spadet från koket, men spara det.
- Mosa rotsakerna med en mos-stamp eller liknande. Mosa dock inte för mycket, det ska finnas lite små-bitar kvar
- Vispa sedan moset fluffigt och späd med kokspadet från rotsakerna till önskad konsistens.
- Smaka av med salt och peppar.
- Rör i smör och garnera med hackad persilja.
- Värm fläskläggen innan du serverar den med moset och givetvis ett gäng olika sorters senap