Antal portioner: 4
Ingredienser
- 800 g utskuren biff (200 g /person)
- salt
- peppar
- 4 st tomater
- smör
- hackad persilja
- 4 skivor bacon
- 200 g haricots vertes
Duchessepoatatis
- 1 kg potatis (mjölig sort)
- 3 st äggulor
- 3 msk smör
- 3 Fra i dag, msk
- salt & peppar
- 500 g Smör
- 4 st schalottenlökar
- 1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
- 8 st vitpepparkorn
- ½ dl rödvinsvinäger
- 1 kopper vand
- 6 äggulor
- 1 msk hackad persilja + 1 msk hackad dragon
- salt och nymalen peppar
HVAD GØR:
Duchessepoatatis:
- Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke.
- Häll i äggulorna och smöret samt oljan och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Biffen:
- Torka av biffarna så att de är torra. Salta och peppra på varje sida.
- Banka lätt på varje biff så att de blir jämntjocka.
- Skär bort eventuella senor.
- Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek biffarna i 1–3 minuter på varje sida. Köttet ska helst vara lite rött i mitten.
- Sätt på grillen på full värme.
- Sätt in plankan för att ”bränna” av den innan du lägger på alla godsaker.
- Låt plankan svalna.
- Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan.
- Lägg på köttet, tomaterna, de baconinlindade haricots verten.
- Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla av tills duchessen har fått en gyllengul färg.
Béarnaise:
- Smält/skira smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull.
- Dra bort kastrullen från plattan. Håll smöret varmt.
- Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
- Koka ihop tills ungefär hälften återstår. Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
- Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
- Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.
- Strö i hackad persilja och dragon. Salta och peppra.
Klicka på bearnaisesåsen och servera.
Nyd!