Min barndom strand, mine tanker, mine indtryk, mine indsamlede opskrifter, mit liv…
- Kartoffel, fast ca 1 kg
- 2-3 burkar ansjovis
- 3 -5 kop tunge fløde
- 3 st gula lökar
- Ejders orökta kaviar (obs! inte Kalles kaviar), ca 2 msk
- 1-2 msk tomatpuré
- Ströbröd
Gør dette:
- Börja med att skiva löken och stek den i smör i stekpannan utan att den får färg
- Låt löken svalna
- Smörj en eldfast form
- Skär potatis i ganska smala bitar, 3-4 mm, och lägg i formen som ett första lager. Du ska inte skölja potatisen få då försvinner stärkelsen.
- Tillsätt löken som ett andra lager över potatisen.
- Lägg ett lager ansjovis över löken (spara anjovisskyn).
- Ytterligare ett lager med potatis över löken.
- Avsluta med ett lager ansjovis i ett fint mönster över potatisen
- Blanda ansjovisspad med grädde, tomatpuré och kaviaren och häll över “gratängen”.
- Strö över ströbröd över allting
Bages i ovnen i ca 45 min till 1 tim på 180 GR C.