ingredientes:
150 gr mjölig King Edward potatis
6 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
3 msk konc grönsaksfond
500 gr vit sparris
2 1/2 dl vispgrädde
Salt och vitpeppar
Gräslök till garnering
Skala och skär potatisen i små bitar. Skala och skär bort “bryt”-delen på sparrisen. Skär kvarvarande sparris i bitar.
Koka potatis med vatten, vin och fond i ca 8 minutos. Tillsätt sparrisen och koka ytterligare i ca 5 minutos, tills sparrisen är mjuk.
Ta av från värmen och mixa slätt med stavmixer. Sila soppan genom minmaskig sil. Rör ned grädden. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar. Ställ soppan i kylen tills den är riktigt kall.
Tillsätt ev. lite kallt vatten vid servering om soppan känns tjock. Servera i snapsglas tillsammans med västerbottenchipsen. Garnera med gräslök.